Hvad er en VPN Kill Switch?

Sidst opdateret: 04/06/2021

Kill switch VPN funktion

‘Kill Switch’ er en teknisk betegnelse, der anvendes til at beskrive en funktion der stopper et system med at arbejde i en nødsituation – den fungerer altså som en sikkerhedsforanstaltning. Kill Switches finder man i mange forskellige sammenhæng, men her på siden fokuserer vi primært på hvordan en Kill Switch bruges i forhold til VPN og beskyttelse af din online sikkerhed.

Hvordan virker en VPN Kill Switch?

Du kan sammenligne Kill Switch-software med en vagthund. Hvis intet er alarmerende eller mærkeligt, nøjes den med at hvile, men hvis en VPN-forbindelse afbrydes, eller der er uregelmæssige aktiviteter på forbindelsen, sætter den ind.

Der er flere forskellige grunde til, at et VPN-program kan blive afbrudt, hvilket vi kommer nærmere ind på længere nede i artiklen. Når VPN-tjenesten bliver afbrudt på en enhed der er forbundet til internettet, forsvinder din lånte “usynlighedskappe” – altså den anonymitet du opnår ved at bruge VPN. Når dette sker vender maskinen tilbage til sin faktiske IP-adresse og placering.

Når der derimod er tale om en VPN-app, der har en indbygget Kill Switch funktion, vil et lignende VPN-afbrydelsesscenarie medføre, at computerens, routerens eller mobiltelefonens forbindelse til internettet automatisk bliver afbrudt og dermed ingen risiko for eksponering af en internetbrugers oplysninger, dvs. placering eller IP-adresse. Et splitsekund af VPN-inaktivitet er nok til, at din anonymitet ophører.

Sådan fungerer en VPN Kill Switch trin for trin:

 • Brugeren surfer på internettet via en aktiv VPN-forbindelse
 • Datapakker og personlige oplysninger er krypteret og anonymiseret
 • På grund af en afbrydelse mister VPN’en forbindelsen til fjernserveren
 • Straks aktiveres Kill Switch, og enhedens internetforbindelse afbrydes
 • Brugeren får besked eller bemærker, at internetforbindelsen ikke fungerer
 • Brugeren udbedrer årsagen til tabet af VPN-forbindelsen
 • Derefter genetableres VPN-forbindelsen til den tidligere, eller en anden tilgængelig server, før internetforbindelsen genetableres

Er en Kill Switch nødvendig?

Man skal se Kill Switch som et værktøj der gør brugen af VPN 100% sikker for dig som bruger. En VPNs formål er at forbinde til en fjernserver, og i det øjeblik en afbrydelse opstår på forbindelsen, mister du den sikkerhed du opnår ved at bruge VPN i det hele taget. Det handler altså om noget langt vigtigere, end bare at kunne streame amerikansk Netflix uden lag.

Man kan gå så vidt som at sige, at når en VPN mister forbindelsen, mister selve softwaret sin funktion og det er det samme som slet ikke at have programmet installeret. Derfor er en Kill Switch funktion en essentiel del af en fornuftig VPN-løsning.

Alle professionelle VPN-udbydere vil inkludere en Kill Switch-funktion i deres applikation, og ingen udbyder vil opnå en god anmeldelse hos os, hvis ikke de har det.

Hvornår og hvorfor kan VPN miste forbindelsen?

 1. Forældet software

Software der ikke opdateres udgør en stor risiko, da det ofte er her hackere kan finde sikkerhedshuller der kan udnyttes. Det skabte bl.a. stor furore nogle år tilbage, da det blev opdaget at flere tusinde computere i regionerne kørte på gamle styresystemer. Men uddateret VPN-software kan også betyde, at programmet ikke kører nær så godt, og det kan lejlighedsvis forårsage timeout for VPN-forbindelse.

 1. Svag signalstyrke eller belastning på netværket

Internetaktiverede enheder ”pinger” gentagne gange hinanden for at sikre forbindelsen. Men når kommunikationen timeouter mangler der aktiv feedback, og de ressourcer der er afhængige af netværksforbindelsen ryger offline.

Svage eller ustabile wi-fi-signaler eller en hurtig, men overbelastet internetforbindelse, kan medføre, at installerede VPN-forbindelser afbrydes fra fjernserveren. Har man en Kill Switch funktion afbrydes forbindelsen til internettet, har man ikke kan man få privatlivet kompromitteret uden at vide det.

 1. Lokale sikkerhedskonflikter

Programmer der sikrer lokal sikkerhed såsom Firewall, antivirus og antispyware, kan forveksle VPN-programmet som skadelig software. Disse sikkerhedsprogrammer kan automatisk deaktivere VPN-tjenesten, hvis der er givet standardtilladelser til dette.

En sådan konflikt kan rettes ved at medtage den installerede VPN-tjeneste på listen over programmer, der er undtaget blokering i ens sikkerhedsprogrammer.

 1. Nedetid for VPN-server

Indtil videre har vi talt om årsager der alt har at gøre med slutbrugeren, men det kan også ske, at VPN-udbyderen ganske enkelt har nedetid på serveren. Det er naturligvis ikke god service, men et hændeligt uheld. I disse tilfælde kan man tage fat i supporten eller læne sig tilbage og give det lidt tid. Med professionelle udbydere går der sjældent lang tid, før serveren igen er oppe.

Sådan kan du teste effektiviteten af din Kill Switch

Er du i tvivl om hvorvidt funktionen virker i dit software kan du prøve at teste det. Følg disse trin:

 1. Åbn VPN-programmet på din enhed
 2. Opret forbindelse til en af tjenestens fjernservere
 3. Opret forbindelse til internettet og besøg et websted via den anonyme forbindelse
 4. Afbryd forbindelsen til serveren manuelt
 5. Hvis enhedens internetforbindelse pludselig slukkes, er Kill Switch aktiv
 6. Hvis internetforbindelsen forbliver aktiv, skal du kontrollere VPN-indstillingerne for at sikre, at Kill Switch er aktiveret.

Konklusion

Går du op i internetsikkerhed, og det bør du, vil vi kun anbefale dig at benytte en VPN med indbygget Kill Switch funktion. Alt andet er ganske enkelt for risikabelt. Er du i tvivl om hvorvidt dit software har det, eller ved du at det ikke har, behøver du ikke nødvendigvis opsige abonnementet, der er nemlig flere enkeltstående Kill Switch-apps, som fungerer godt sammen med VPN-tjenester der mangler.

Om annoncering på webstedet

Indholdsfortegnelseexpand_more

  Bedste VPN-tjenester

  Bedste VPN i vores test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andenplads

  Prøv NordVPN
  Om annoncering på webstedetinfo