Er VPN lovligt?

VPN er ikke kriminelt

At benytte et VPN lovligt i Danmark og mange andre lande rundt om i verden, men der er stadig nogle lande, der har fastsat i lovgivningen, at brug af et VPN er ulovligt. Lande som Kina og Rusland er måske mest fremtrædende på denne liste, men der er også andre autoritære regimer, der optræder på denne liste.

Faktisk blev VPN til at begynde med brugt af virksomheder, der ønskede at beskytte sig mod hackerangreb online. I dag bliver VPN også i vid udstrækning anvendt af privatpersoner, men brugen bliver ofte forbundet med kriminelle eller suspekte handlinger. Så selv om størstedelen af brugen af VPN er til lovlige formål, er det umiddelbare indtryk, mange har ikke godt.

Derfor er der flere, som overvejer at bruge et VPN, der stiller spørgsmålet, om det er lovligt at bruge et VPN. Svaret er som nævnt ja, så længe man gør noget, der ikke er ulovligt. For eksempel er salg af narkotika ulovligt, mens hvis det, du bruger din VPN-forbindelse til, er at se Netflix i et andet land, er det helt lovligt.

VPN er lovligt i Danmark

I lande som for eksempel Danmark, USA, England og Canada, er brug af VPN fuldt lovligt. Men som nævnt ovenfor er der mange, der bruger VPN-tjenester til både ulovlig og suspekte aktiviteter. VPN’s omdømme i Danmark har samme karakteristika som brugen af cryptocurrencies.

Men brugen af et VPN er ligeledes forbundet med mange andre juridiske og ikke mindst legitime argumenter. Blandt andet bruger mange danskere VPN-tjenester til at beskytte sig bedre, når de er på internettet. Det krypteringsniveau, der tilbydes af sådanne tjeneste, er der nemlig ingen, der kan konkurrere med på markedet i dag.

De bedste helt lovlige VPN-tjenester

Som udgangspunkt er alle VPN-tjenester lovlige, men det betyder ikke, at alle følger det samme etiske kodeks. Der er ganske enkelt et lille udvalg af lovlige VPN-tjenester, der hele tiden er et stykke foran deres konkurrenter. Her er de bedste VPN-tjenester, der også er lovlige.

ExpressVPN

ExpressVPN

ExpressVPN er en lovlig VPN-tjeneste, som alle danskere kan bruge, så længe det, tjenesten bruges til, i første omgang er lovligt, naturligvis. Man kan blandt andet bruge en af de mange amerikanske servere til at se Netflix fra USA. ExpressVPN har i alt over 3.000 servere i 94 forskellige lande, som hjælper dig med at åbne din adgang til internettet.

ExpressVPN

Ikke alene får du uovertruffen adgang til, hvad du ønsker at se af indhold, men ExpressVPN leverer det også på en sikker måde. Gennem en 256-bit kryptering, får du med ExpressVPN et krypteringsniveau, der er på samme niveau som den amerikanske hærs.

Dette går ikke engang ud over hastigheden, og ExpressVPN er måske den hurtigste VPN-tjeneste derude. Den nedgang i hastigheden, som ellers kan opstå, når din trafik dirigeres igennem en ekstra server, er næsten umulig at bemærke her.

Og tjenesten kommer til en meget rimelig pris i forhold til sine omfanget, og du får også store rabatter, hvis du vælger længerevarende abonnementer. Alt i alt er ExpressVPN et sikkert valg, når du ønsker at drage fordel af en VPN, uanset hvad formålet måtte være.

NordVPN

NordVPN

NordVPN er en VPN-tjeneste som har base i Panama. De tilbyder en fuldt lovlig VPN-tjeneste, som mange danskere foretrækker – så det er mere end navnet, der trækker. Her er der god kvalitet på de over 5.000 servere, som tjenesten tilbyder i 59 lande i hele verden. Blandt de lande er nogle af de mest populære og eftertragtede muligheder.

Ligesom ExpressVPN tilbyder NordVPN ikke kun en lovlig VPN-tjeneste, men også en, der sikrer dig, når du surfer på nettet. Blandt andet kan du drage fordel af dobbelt kryptering, og krypteringsniveauet her er også 256-bit. Dette er kendt som den grad af kryptering, som det amerikanske militær anvender.

NordVPN

Det høje sikkerhedsniveau går dog ikke ud over kvaliteten, og da serverne er meget hurtige, kan du streame i HD uden besvær. Hvis du har brug for høj hastighed på din forbindelse, er NordVPN blandt de foretrukne tjenester.

NordVPN leverer for det meste nogle af de bedste tilbud på markedet, så det gælder om at følge med. De kan bl.a. friste med at 3-årigt abonnement, hvor du får store rabatter på den månedlige pris. Pengene tilbage garantien på 30 dage er også fristende her.

SurfSharkVPN

SurfShark

SurfSharkVPN kan først og fremmest prale af et gode, som ingen andre tjenester i toplaget tilbyder. Dette er et ubegrænset antal enheder på ethvert tidspunkt. På denne måde kan hele familien drage fordel af de over 1,000 servere, som SurfSharkVPN råder over, og som er spredt over 61 lande rundt om i verden.

Tjenesten leveres med funktionerne Kill Switch og CleanWeb for øget sikkerhed. Førstnævnte hjælper med at kappe wi-fi-forbindelsen, hvis VPN-serveren holder op med at fungere, så du ikke bliver afsløret. CleanWeb holder blandt andre malware væk, når du surfer.

SurfShark

SurfSharkVPN har med sine 1.000 servere mere end nok at tilbyde, men den opmærksomme læser ser nok, at dette ikke er så mange som konkurrenterne. Kvaliteten er dog på absolut samme niveau, og når det kommer til at se film og serier, eller måske endda spil, det er det, der tæller.

På trods af alle fordelene er SurfSharkVPN den billigste af de bedste lovlige VPN-tjenester på markedet i dag. Du skal muligvis tilmelde dig i 2 år hos, men det er til en meget rimelig lav pris, og du får også 30 dages pengene tilbage garanti på dette køb.

I hvilke lande er brug af VPN ulovligt?

VPN er som udgangspunkt set en lovlig tjeneste i sig selv, men der er naturligvis flere ulovlige aktiviteter, der potentielt kan skjules gennem brugen af tjenesten. Desuden åbner VPN op for muligheden for at skjule aktiviteter og trodse et autoritært regime, uden at regimet kan få indsigt i dette. Det er nok det sidste punkt, som er den mest fremtrædende grund til, at VPN er ulovlige i nogle lande.

Måske er det indlysende, at lande som Kina, Rusland og Nordkorea er at finde på listen over lande, hvor VPN-twjnester er forbudt. Disse tre lande har fået en hård medfart i medierne i de sidste ti år, da de alle er autoritære regimer. Med internettets fremmarch er der stærke kræfter, der kæmper imod, at befolkningen får fri adgang på grund af frygt for propaganda mod regimet.

Endnu større blev frygten nok, da VPN-tjenester begyndte at blive udbredte. Problemerne med VPN-tjenester i disse lande er udelukkende politiske. I Kina og Rusland er det værd at bemærke, at VPN-tjenester er lovlige, hvis regering har accepteret dem. Nordkorea har på sin side absolut forbudt alle former for VPN-tjenester, og dette regime vil næppe acceptere dem lige med det samme.

Der er flere andre lande, der følger Nordkoreas praksis, herunder Turkmenistan og Hviderusland. I begge lande ligger politiske motiver bag forbuddene, da de blandt andet ønsker at undgå, at regeringsmodstandere kan sprede propaganda i sociale medier. De fleste udenlandske websteder er i det væsentlige blokeret, og opdagelse af brugen af VPN-tjenester kan have alvorlige konsekvenser.

Nogle blokader af VPN-tjenester er imidlertid noget mere forståelige, som f.eks. i tilfældet med Irak. Faktisk blev VPN-tjenester blokeret, fordi IS blandt andet brugte dem til at kommunikere frit på sociale medier. Regeringen bruger i øjeblikket blokering af VPN-tjenester til at få indsigt i, lige hvad terroristerne planlægger i landet.

Nogle lande i Mellemøsten har også indført blokering af VPN-tjenester. Dette skyldes, at de har en form for moralsk politi, hvor indhold til befolkningen skal screenes for blandt andet gambling og nøgenhed. Lande som Iran, de Forenede Arabiske Emirater og Oman er derfor gået hårdt til brugen af VPN-tjenester. Det samme gælder for Tyrkiet, som også forsøger at beskytte de politiske interesser.

I hvilke tilfælde er VPN ulovligt?

Som udgangspunkt er brug af VPN som nævnt helt lovligt i Danmark. Dette gælder også for de fleste andre vestlige lande. Dette beskytter dog ikke ulovlige aktiviteter. En tommelfingerregel er, at det, der i første omgang ville have været ulovligt uden en VPN-tjeneste, er også ulovligt, når du bruger VPN-tjeneste. Så selvom selve brugen af en VPN-tjeneste i sig selv er fuldt lovlig, indebærer dette ikke, at det samme gælder for det, VPN-tjenesten anvendes til.

Det er for eksempel populært at bruge en VPN-tjeneste, når man downloader filer ulovligt. Dette var meget populært blandt danskerne, indtil myndigheder og advokater kom efter brugerne med store bøder og erstatningskrav. Det er ulovligt at downloade film, tv-serier og musik som torrent-filer. Brugen af en VPN-tjeneste gør ikke, at dette på nogen måde er lovligt, selv om det ubestrideligt gør det vanskeligere at spore, hvem du er.

Ikke overraskende er også hacking eller andre aktiviteter, hvor nogen forsøger at angribe andres computer ulovligt, når man bruger VPN. Du kan bruge en VPN-tjeneste til at få adgang til at se amerikansk Netflix, købe spil i geografiske områder, hvor de er mere overkommelige, og en række andre fornuftige formål, men ikke til hacking. Hacking er ulovligt, uanset hvordan du forsøger at vende og dreje dette.

Desværre, bruges VPN også til tider til adgang til det såkaldte ”Dark web”, hvor der blandt meget andet deles ubehageligt overgrebsmateriale. Desuden bruges VPN-tjenester også til at skjule aktiviteter på markeder, hvor der købes og sælges narkotiske stoffer. Også andre ulovlige produkter og tjenester kan købes på Dark web, og brug af VPN gør ikke aktiviteten mindre ulovligt.

Mange bruger typisk VPN-tjenester til at udføre ulovlige onlineaktiviteter. Men det er vigtigt at bemærke, at VPN-tjenester og brugen af dem i sig selv er fuldt lovlig, og at tjenesterne på grund af privatlivsrettigheder desværre ikke kan blokere ulovlig aktiviteter. Hvis du bruger din VPN-tjeneste til noget, der oprindeligt var lovligt, så er du i den sikre zone.

Nedenfor er et udvalg af forskellige anvendelsesområder, hvor VPN anvendes i dag:

 1. Virksomheder bruger stadig VPN-tjenester – både på arbejdspladsen, men måske endnu mere bemærkelsesværdigt, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Ved arbejde hjemmefra, vil et hjemmenetværk selvfølgelig ikke have samme sikkerhed som virksomhedens netværk. Men når du bruger en VPN-forbindelse, bliver krypteringsniveauet tilstrækkeligt godt igen.
 2. Privatlivsbeskyttelse for privatpersoner er et anden vigtigt anvendelsesområde for VPN-tjenester. Netop dette område har fået stor opmærksomhed i årenes løb, og selv om GDPR er blevet vedtaget, og rutiner er blevet implementeret, så frygter mange stadig den sporing, som finder sted på nettet – navnlig tredjemands sporing.
 3. Hvis du er på en ferie, tilslutter du dig gerne offentlige wi-fi-netværk, men disse er desværre en tikkende bombe i forhold til din sikkerhed. For at sikre, at du ikke bliver berøvet, når du f.eks. gennemfører transaktioner på et offentligt wi-fi-netværk, udgør en VPN-forbindelse et ekstra sikkerhedslag, som er en god ven at have.
 4. Sidst, men ikke mindst, så bruger mange VPN-tjenester til at omgå geoblokeringer. Når du nu engang betaler lige så meget som en amerikaner, så bør du vel oprette forbindelse med en amerikansk IP-adresse og se det amerikanske udvalg på Netflix, som om du boede i USA – og det er fuldt lovligt.

Resumé: VPN er som udgangspunkt fuldt lovligt i Danmark

VPN-tjenester er utvivlsomt et varmt emne rundt om i verden. Nogle lande er gået så vidt, at de har blokeret tjenesterne fuldstændig. De fleste er autoritære regimer, hvor regeringerne er bange for, at borgerne vil gøre oprør via nettene med skjulte identiteter. Det er imidlertid ikke et problem i langt de fleste vestlige lande.

Danmark befinder sig i den sikre zone, og her er VPN fuldt lovligt. Det skal dog bemærkes, at tjenesterne til tider bruges til ulovlige formål, men det er i disse tilfælde de enkelte handlinger, og ikke den faktiske brug af VPN, som er ulovlig. Således er det lovligt at bruge en VPN-tjeneste i Danmark, men stadig ulovligt at downloade torrent-filer, uanset om du bruger en VPN-tjeneste eller ej.

Så hvis du vil have en VPN-tjeneste til at holde dig sikker online eller se mere indhold via streamingtjenester, er du helt sikker. Hvis du bliver på den rigtige side af loven, når du bruger en VPN-tjeneste, vil du ikke støde på problemer, og du kan nyde alle de fordele, der følger med denne brug.

Om annoncering på webstedet

Indholdsfortegnelseexpand_more

  Bedste VPN-tjenester

  Express Icon

  Bedste VPN i vores test

  Prøv ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Testens andenplads

  Prøv NordVPN
  Om annoncering på webstedetinfo