Introduktion
PrivateVPN er en forholdsvis ny VPN-udbyder sammenlignet med mange andre VPN-udbydere, og har beliggende i Sverige. Dette betyder at deres kundeservicemedarbejder taler svensk. Selvom PrivateVPN er en forholdsvis ny VPN-udbyder, har de formået at vokse meget hurtigt. PrivateVPN er særlig populær i Norden, da udbyderen er beliggende i Sverige.
PrivateVPN har i øjeblikket over 100 servere i over 60 lande, hvilket må siges at være godt i forhold til VPN-udbyderens levetid. Bemærk, at du ikke altid har brug for mere end en server i hvert land men det kan ofte være en stor fordel, hvis du skal bruge VPN-udbyderen til forskellige formål. Sådant set kunne PrivateVPN godt have haft flere servere, så tilbuddet blev helt optimalt, men vi føler alligevel, at det fungerer rigtig godt.
Når det kommer til sikkerhed, bruger PrivateVPN, ligesom de fleste andre VPN-udbydere, på denne hjemmeside en nul-logningspolitik. Dette er selvfølgelig meget godt. Desuden tilbyder PrivateVPN kryptering på militærniveau med 256-bit kryptering. Her er PrivateVPN på niveau med de bedste VPN-udbydere.
Vi oplever også at brugervenligheden hos PrivateVPN er meget god. Det er ligetil og intuitiv at bevæge sig rundt i menuerne.
Prismæssig erPrivateVPN meget overkommelig, og dette er en af VPN-udbydernes største styrker. VPN-tjenesten er nok en af de billigste i klassen sammenlignet med hvad den leverer, og dette er en gunstig VPN til dig, der kun vil have en VPN, der fungerer relativt godt til en billig pris.
Hastighed
Når det kommer til VPN-tjenester, vil hastighed altid være en af de vigtigste faktorer. Når man bruger en VPN bliver hastigheden langsommere, da alt internettrafik skal forbindes til en ekstern server, inden den videresendes.
Med PrivateVPN oplever vi dog ikke, at hastigheden bliver langsommere. Udbyderen nåede ikke fuldt op på andre udbyders hastighed i testene, såsom NordVPN eller ExpressVPN, men det fungerede fint, for eksempel at streame film i HD kvalitet eller spil uden pause.
PrivateVPN giver dig præcis det, du har brug for med hensyn til hastighed, men ikke meget mere.
Mange danske brugere, der bor i udlandet, ønsker at se danske tv-kanaler i udlandet. Det kan man sagtens med PrivateVPN, da hastigheden er mere end god nok. For at give nogle konkrete eksempler på hastighed vil vi se på, hvordan PrivateVPN arbejdede på servere i henholdsvis Storbritannien, USA, fastlandet og Australien.
Vi anvendte en 70 Mbps-forbindelse her i Norge, og da vi kørte trafik gennem britiske servere, var gennemsnitshastigheden omkring 50 Mbps. Dette er et fald på ca. 20 Mbps. Hastigheden varierede afhængigt af hvilken server vi valgte, men der var ikke meget stor forskel mellem de forskellige britiske servere. Hastigheden på det europæiske fastland var relativt lige med den i Storbrittanien med en gennemsnitlig hastighed på lidt under 50 Mbps. Men hastigheden i USA og Australien var betydeligt lavere. Når vi forbinder til amerikanske servere, ligger vi normalt på omkring 30 Mbps, men hastigheden faldt under tiden så lavt som under 20. I Australien, som ligger langt væk, var hastigheden ned til 10 Mbps.
For en person, der ikke er bekendt med webhastighederne, kan disse nedskæringer i hastighed lyde dramatisk, men virkeligheden er, at man må forvente, at tingene går langsomt, ved routing af datatrafik via en server, og især når det er langt væk. Selv om f.eks. hastigheden i USA i gennemsnit ligger på omkring 30 Mbps, fungerede det f.eks. fantastisk at se YouTube på amerikanske servere. Pointen er, at man skal kunne bruge PrivateVPN sikkert til tjenester som denne. En VPN-klient, der sænker hastigheden så meget, at f.eks. Netflix eller YouTube ikke kan bruges vil for mange være penge ud af vinduet. Selvom vi har testet hurtigere VPN-klienter, har PrivateVPN arbejdet fint.
Hvad angår pris, kan vi sige, at der ikke er så meget, du sparer ved PrivateVPN sammenlignet med andre VPN-tjenester som NordVPN eller CyberGhost. Disse er også meget billige, især hvis du binder dig i længere tid. Vores erfaring er så, at det er virkelig bedst at måske bruge en af disse lidt bedre tjenester. De er jo meget bedre, og så er det ikke så vigtigt at spare 15 kroner om måneden.
Sikkerhed og privatliv
Når det kommer til sikkerhed og privatliv, er PrivateVPN på højde med de allerbedste VPN-udbydere i vores test. Udbyderen tilbyder en nul-logningspolitik, hvilket betyder at ingen kan se, hvad du laver på nettet. Dette er selvfølgelig helt afgørende, når du vælger en VPN-udbyder.
Når det kommer til kryptering, bruger PrivateVPN samme som for eksempel NordVPN og CyberGhost militærniveau kryptering med 256-bit kryptering. PrivateVPN har også en række andre sikkerhedsmuligheder, som fx en kill switch og IPv6 lækagebeskyttelse.
Alt i alt er vi meget tilfredse med sikkerheden hos PrivateVPN
Servere i forskellige lande
PrivateVPN tilbyder 100 servere i 60 lande. Antallet af servere er nok det PrivateVPN scorer dårligst på i hele testen. Sammenlignet med for eksempel NordVPN med mere end 5000 servere og CyberGhost med mere end 6.500 servere, vil 100 servere naturligvis være relativt lidt.
Nu er det ikke altid at du har brug for så mange servere, men der kan stadig være tilfælde, hvor dette kan være nyttigt. Hvis du fx skal se amerikanske Netflix eller andre streamingtjenester, kan det være godt at have så mange servermuligheder som muligt, da enkelte streamingtjenester ofte blokkerer for VPN-servere. Jo flere VPN-servere udbyderen har, desto større er chancen for at en af dem ikke bliver blokeret. PrivateVPN kan være gode til nogle formål, men måske ikke til andre formål.
Når det kommer til antallet af lande, scorer PrivateVPN godt, og er helt på niveau med andre VPN-udbydere i vores test, såsom ExpressVPN og NordVPN.
Samlet sett skårer PrivateVPN relativt midt på treet på denne delen av testen.
Pris
Når det kommer til prisen, er PrivateVPN en meget billig VPN, sammenlignet med mange andre betalte VPN-tjenester, og det er sandsynligvis her PrivateVPN score bedst. Prisen varierer alt efter hvilken pakke du vælger, men prisniveauet ligger generelt lidt lavere end hos de mest fremtrædende VPN’er såsom NordVPN, ExpressVPN og CyberGhost.
PrivateVPN tilbyder også en 30 dages penge tilbage garanti, hvilket betyder at du når som helst inden for 30 dage efter købet kan kontakte kundeservice og bede om at få pengene retur. Dette er meget beroligende, men er også en almindelig praksis i VPN-miljøet.
Brugervenlighed
Når det kommer til brugervenlighed gør PrivateVPN det relativt godt. Platformen er nok ikke det bedste vi har set, men er stadig meget brugervenlig og nem at bruge.
Det er meget nemt at downloade og installere programmet, og det er også nemt at manøvrere rundt i selve programmet, når du har downloadet den til din PC. Designet passer godt til både nybegyndere og mere erfarne VPN-brugere.
Fordele og ulemper
Når det kommer til PC-software, er det sjældent at man kommer på tværs af produkter, der enten bare er gode eller bare dårlige. PrivateVPN er ingen undtagelse i denne henseende. Vi vil nu se på nogle af fordele og ulemper ved PrivateVPN.
To åbenlyse fordele ved PrivateVPN er, at de har servere i 60 lande samt mulighed for seks samtidige forbindelser. Det betyder, at du kan forbinde seks forskellige enheder til VPN-klienten samtidig, f.eks. En iPad, en PC, en smartphone + tre enheder til. Ud over disse fordele bruger PrivateVPN, som tidligere nævnt, kryptering på militærniveau. Det er utvivlsomt faktorer, der kan hjælpe dig med at sikre privatlivets fred og sikkerhed, når du surfer rundt omkring på nettet. Desuden fungrerer PrivateVNP på alle større operativsystemer, og ydermere har VPN-klienten ikke har nogen begrænsning på båndbredde. Ubegrænset båndbredde betyder hurtig hastighed.
En anden fordel ved PrivateVPN er, at du får adgang til mange ofte brugte tjenester online, som for mange kan være motivation nok til at downloade en VPN-klient. Nogle eksempler er amerikansk YouTube og Netflix. Selvom de fleste andre VPN-klienter vi har testet (alle tilfælde af den seriøse type) også sikrer adgang til disse tjenester, er det rart at vide dette, før man beslutter sig at downloade PrivateVPN.
En ulempe ved PrivateVPN er relateret til prøveversionen af denne VPN-klient. Tidligere har PrivateVPN slet ikke tilbudt noget forsøg, men heldigvis er det ændret. Ændringerne er dog ikke ideelle. Mens nogle VPN-klienter tilbyder prøveperioder i en hel måned, tilbyder PrivateVPN en prøveperiode på kun 7 dage. Det betyder at du virkelig skal bruge tid på at teste PrivateVPN i de første 7 dage, hvis du ikke vil betale noget. I et hektisk hverdag er det ikke givet, at det er så simpelt.
En anden ulempe ved PrivateVPN er, at du ikke kan finde udvidelser til denne VPN-klient på Chrome og Firefox. Udvidelser i en webbrowser gør det normalt lettere at styre software end hvis programmet skal åbnes separat. Dette er ikke en stor fangst, men stadig noget, der trækker lidt ned for PrivateVPN.
Selvom PrivateVPN har servere i 56 lande, har de relativt få servere samlet set. Tallet er lidt over 100, hvilket kan lyde meget for nogen, men de største leverandører har tusindvis af servere. Dybest set kan man sige, at jo flere servere en VPN-klient bruger, desto sikrere er det, når det kommer til anonym browsing.
Opsummering
PrivateVPN er en pop-up VPN-klient i de nordiske lande, og det er ikke uden grund. Takket være PrivateVPNs base hos “søta bror” er kunden underlagt svensk lovgivning. Som nævnt indebærer dette en politik uden logging af data. Dette er noget, der er vigtigt, når man beslutter, hvilken VPN-klient man skal gå til. Et af hovedformålene med at bruge en VPN-klient er netop mere anonym webbrowsing. En VPN-klient, der logger helt og holdent alt, hvad du gør online, vil således arbejde direkte mod deres formål. Dette er et plus i bogen for PrivateVPN.
Med hensyn til hastighed kan hurtigere og mere robuste VPN-klienter findes, men PrivateVPN fungerer godt til hverdagens opgaver. Hvis du er en avanceret bruger, kan du dog ty til en VPN-klient, der tilbyder højere hastighed. Der er meget dataforbrug, der kræver ekstremt høj hastighed, og hvis en VPN-klient nedsætter hastigheden, kan det være fatalt. På den anden side, hvis du er “manden på gaden”, der ønsker en VPN-klient til at kunne streame lidt Netflix og YouTube, kan PrivateVPN være det rigtige valg. PrivateVPN er let at bruge, og prisen for VPN-klienten er forholdsvis lav sammenlignet med mange andre.
Noget vi gerne vil nævne i sidste ende, og som virkelig trækker PrivateVPN op, er kvaliteten af deres kundeservice. De problemer, vi har haft med denne VPN-klient, er hurtigt blevet taget hånd om af et professionelt og høfligt kundeservicepersonale. Noget af det mest irriterende i verden er at have downloadet software, men uden mulighed for at få hjælp, når der opstår problemer med softwaren, dette slipper du for med PrivateVPN.
Hvis der er noget, der trækker ned med denne VPN-klient, er det at de har relativt få servere. Det afhænger naturligvis af den tilsigtede brug, men det faktum, at nogle leverandører tilbyder tusindvis af servere, mens PrivateVPN tilbyder lidt over 100, er noget, der trækker ned. Dette er dog ikke nok til, at vi anbefaler at holde sig væk fra PrivateVPN, det betyder bare, at man skal foretage en vurdering relateret til prisen, og hvad man ønsker fra sin VPN-klient.