Skal man undgå gratis VPN-tjenester?
Sidst opdateret: 04/06/2021
Mange mener meget om gratis VPN-tjenester, og det er svært at vide, hvad man skal tro. Mange mener, at de gratis tjenester er korrupte, dårlige eller kun fungerer et middel til at konvertere brugeren til betalte VPN-leverandører. Ikke desto mindre er der mange mennesker, der gør brug af disse tjenester, og som er tilfredse med dette.
I denne artikel gennemgår vi, hvad du kan forvente af en gratis VPN-tjeneste. Herfra kan du selv bestemme, om du vælger at bruge en gratis tjeneste eller hvis du hellere betaler for en bedre service. Det hele kommer an på, hvad der er det primære formål med brugen af VPN
I denne artikel sammenligner vi ikke VPN-tjenester. Vi har lavet en lang sammenligning af gratis VPN-tjenester, som du kan læse her, hvis du ønsker det.
De vigtigste forskelle mellem gratis og betalte VPN-tjenester
Der er mange forskelle mellem gratis VPN-tjenester og de betalte tjenester. Her vil vi nævne de vigtigste forskelle, hvor de betalte VPN-tjenester ofte er meget bedre. Dette vil kun være generelle udgangspunkter, og nogle gange vil disse udgangspunkter være forskellige i forhold til nogle leverandører. Men det er de betingelser, vi oftest synes gør jeg gældende.
Hastighed
I forhold til hastighed er dette et af de områder, hvor du oftest oplever den største forskel. Dette er også en forskel, som har en væsentlig indflydelse på brugeren. Al brug af VPN sænker hastigheden, da trafikken skal passere via en ekstern server, før den sendes til netværket.
Men med de bedste VPN-tjenester er hastighedstabet meget lavt. Det er derfor, du næppe bemærker, at du bruger en VPN-tjeneste, hvis du bruger de hurtigste VPN-tjenester.
Problemet med de fleste gratis tjenester er, at hastigheden er meget dårlig. Dette gælder ikke for alle VPN-tjenester. For eksempel oplever vi, at Hotspot Shield, Windscribe, ProtonVPN og Tunnelbear leverer relativt god hastighed. Men også for disse tjenester findes der andre ulemper, som vi vender tilbage til.
De fleste gratis VPN-tjenester er langsomme simpelthen fordi de ikke har samme kapacitet som de betalte VPN-tjenester. De betalte tjenester tjener meget på sine medlemmer og dette kan geninvesteres i bedre og flere servere.
For eksempel, mens NordVPN har over 5000 servere i forskellige lande, har mange gratis tjenester ofte ikke mere end 10. Det er ikke underligt, at dette kan føre til overbelastning og langsommere hastigheder.
Dette er en af de ting, vi finder mest negative over de fleste gratis tjenester. Påvirkning af hastigheden er selvfølgelig meget vigtigt for oplevelsen. Med langsom hastighed er alt, hvad du gør, påvirket på internettet, og det kan være svært at streame, spille eller blot uploade websider.
Et andet problem, der ofte glemmes, er, at det er meget vigtigt at kunne forbinde sig til forskellige servere hurtigt for ikke at vente. Det kan også tage lang tid med de gratis tjenester, og man kan også risikere at VPN-forbindelsen hopper ud. Da få gratis VPN-tjenester har en kill-switch, kan dette være et problem, da din IP-adresse vil blive midlertidigt synlig.
Glem Netflix med gratis VPN-tjenester
Mange bruger VPN til at få adgang til den amerikanske version af Netflix, eller for at forbedre indholdet af andre tjenester som HBO, Hulu og lignende. Dette kan dog normalt glemmes ved brug af en gratis VPN-tjeneste, men tilfælde af at det lykkes skal du være ekstremt heldig.
Grunden til, at gratis VPN-tjenester ikke virker sammen med Netflix er, at Netflix konstant arbejder med at blokere servere, der er tilsluttet VPN-tjenester. Netflix vil ikke have folk til at omgå geo-begrænsninger, da de kun har erhvervet rettigheder til film og serier inden for visse lande.
De fleste gratis VPN-tjenester har kun få servere, og derfor bliver det meget nemt for Netflix at blokerer disse servere. På den anden side har de bedste VPN-tjenester et utroligt stort antal servere, som de løbende opdaterer til brugen på Netflix. Det betyder, at hvis du skal se amerikansk Netflix, må du virkelig bare bide i det sure æble og betale for en betalt VPN-service.
Mindre sikkerhed og anonymitet
Det er igen vigtigt at understrege, at dette ikke gælder for absolut alle de gratis VPN-tjenester, men sagen vil under alle omstændigheder gælde for mange. Man kan sige, at der også er stor variation blandt de gratis tjenester.
De gratis tjenester, der ofte er de bedste, er normalt dem, der også har en betalt service. Disse har flere ressourcer og kan dermed også bruge flere penge på den gratis service. De tjenester, der er helt gratis, er ofte meget værre, da de igen har mindre ressourcer at arbejde med. Blandt dem, der har både gratis og betalte tilbud, er Hotspot Shield, GooseVPN og Windscribe.
Denne forskel er specielt relevant, når det gælder sikkerhed og anonymitet, hvilket er en af hovedårsagerne til, at folk bruger VPN-tjenester. Mange gratis tjenester mangler dette punkt. Mens de fleste betalte VPN-tjenester har AES-kryptering på militærniveau, er krypteringen hos de gratis tjenester ofte ofte langt mindre sikre.
Derudover sker det ofte, at man kan opleve, at tjenesten mister forbindelsen, så din IP-adresse bliver midlertidigt synlig. Dette kan reddes ved at bruge en kill-switch, men desværre har få af de gratis tjenester heller ikke dette.
Måske er det vigtigste sikkerhedsspørgsmål, at flere gratis VPN-tjenester er blevet anklaget for at sælge deres brugeroplysninger til tredjeparter. Dette er selvfølgelig en skandale, da VPN blot skal forbedre sikkerheden, ikke ødelægge det. De gratis tjenester skal tjene deres penge på en eller anden måde, så det er måske ikke så utænkeligt, hvis de vælger at gøre det på denne måde. Eksempler på sådanne beskyldninger er HolaVPN, som tidligere har været i hård modgang.
Hvis du ser på vilkårene for brug af mange af de gratis tjenester, vil du se, at mange siger, at de forbeholder sig retten til at dele information om deres brugere med tredjepart. Hvis du ser dette, vil vi virkelig anbefale dig at vælge en anden VPN-tjeneste.
De bedste gratis tjenester er normalt begrænset
Vi har tidligere skrevet, at der også er en stor forskel blandt de gratis tjenester. De bedste gratis VPN-tjenester er bestemt ikke ubrugelige og kan ofte være bedre end nogen af de dårligere betalte tjenester. Problemet er, at disse tjenester normalt er noget begrænsede med hensyn til hvor mange GB du kan bruge per dag.
Nogle af de gratis tjenester der kan bruges er, Hotspot Shield Free VPN, Tunnelbear, Windscribe, ProtonVPN og Surfeasy. Disse er gratis tjenester, som faktisk tilbyder en række servere rundt om i verden med gode sikkerhedsprotokoller og relativt god hastighed.
Disse er helt gratis tjenester, du kan overveje at bruge, men du skal være opmærksom på, at ved enhver brug af gratis tjenester vil der være en hage. Med disse tjenester er hagen, at internetforbruget normalt er begrænset i en bestemt form.
Dette er normalt i form af kun at bruge en vis mængde GB hver dag eller hver måned. Det betyder, at disse VPN-tjenester ikke vil være ideelle, hvis du skal bruge VPN til streaming eller brug af VPN-tjenester, mens du altid er online. I disse tilfælde er det usandsynligt, at mængden af data er tilstrækkelig.
Husk, at formålet med disse VPN-tjenester er at give dig så få data, at du til sidst skal købe den betalte service for at få adgang til mere dataforbrug.
Alternativt kan du selvfølgelig også abonnere på mange forskellige gratis VPN-tjenester, så du får flere indsamlede data. På den anden side kan dette også være ganske besværligt.
Prisen er ikke så anderledes
En vigtig faktor, der er vigtigt at understrege, er, at de betalte VPN-tjenester også ikke er meget dyre. Hvis du ved, at du bruger VPN i lang tid, kan du få længere aftaler, hvor du betaler omkring 30 kr. Om måneden. For norske statsborgere er dette et relativt lille beløb at betale i forhold til at opleve stress og irritation medfører en dårlig fri tjeneste ofte.
Næsten alle betalte VPN-tjenester har også en 30-dages pengene tilbage-garanti, hvilket betyder at du kan få dine penge ubetinget tilbage inden for 30 dage, hvis du ikke er tilfreds med tjenesten. Hvis du kun vil bruge VPN i 30 dage, er det selvfølgelig også en mulighed.
Så hvad anbefaler vi?
Vores råd til de fleste er at vælge til en god betalt VPN-service. Årsagen til dette er, at de betalte VPN-tjenester (i hvert falde mange af dem) er så meget bedre end de gratis tjenester, og at de er så meget billigere. Det koster kun det samme som en pølse i pølsevognen for en måneds brug.
Men dette råd er ikke ubetinget. Hvis du f.eks. har meget dårlig råd og/eller kun bruger VPN for et begrænset antal GB pr. dag eller måned, kan det være en mulighed at udnytte en af de VPN-tjenester, vi har nævnt, for eksempel i denne artikel. Hvis du gør det, beder vi dig om at sikre, at din sikkerhed og anonymitet opretholdes.
Dette var det vi måtte skrive for denne gang. Du bør foretage en samlet vurdering ud fra, hvad du skal bruge VPN-tjenester til, og hvor vigtigt VPN er for dig. En mulighed er selvfølgelig at teste både en gratis service og en betalt tjeneste for at sammenligne, og muligvis bede om pengene tilbage, hvis du ikke er tilfreds. De bedste danske VPN-tjenester findes her.