NordVPN vs ProtonVPN
Sidst opdateret: 10/01/2022
NordVPN og ProtonVPN er begge solide VPN-tjenester. NordVPN er sammen med ExpressVPN to af de mest kendte udbydere. ProtonVPN er ikke helt så kendt som disse, men hvordan klarer de sig hver især, hvis vi sammenligner NordVPN med ProtonVPN?
I denne artikel sammenligner vi de to tjenester, og det vil omfatte alt fra antal af servere til brugervenlighed. Målet er, at kunne vælge hvem af de to tjeneter der er bedst i test.
Introduktion til NordVPN
NordVPN kom på markedet i 2012. Ligesom mange andre VPN-tjenester har de valgt at etablere sig i et land uden for EU og de amerikanske jurisdiktioner. Det land, de har valgt, er Panama. Tjenesten er en af de største på markedet, og du kan forvente at finde NordVPN på de fleste toplister. De formår at levere en særdeles god tjeneste, uden at prisen er steget for højt til vejrs.
På nuværende tidspunkt har NordVPN over 5.000 servere i 59 forskellige lande. Udbyderen har også en brugervenlig tjeneste, der fungerer på stort set alle platforme. Sikkerhed er også et af deres fokusområder, men det kommer vi ind på længere ned i anmeldelsen.
Introduktion til ProtonVPN
ProtonVPN er yngre end NordVPN og blev først lanceret i 2014. Siden da har virksomheden haft enorm vækst og har formået at etablere sig som en af de største VPN-tjenester. Virksomheden er baseret i Schweiz, som er et land, der også er uden for EU’s og USA’s jurisdiktioner når det kommer til beskyttelse af privatlivet. Oprindeligt var ProtonVPN rettet mod erhvervsmarkedet, men senere blev tjenesten også udbudt til privatpersoner – det viste sig at være en stor succes.
ProtonVPN tilbyder over 1.000 servere i 51 forskellige lande. Denne tjeneste er også særligt optaget af sikkerhed, hvilket har gjort ProtonVPN meget populær.
NordVPN vs. ProtonVPN servere og hastighed
Uanset hvilken VPN-tjeneste du anvender, vil det påvirke hastigheden på dit internet. Det sker fordi trafikken sendes igennem en VPN-tunnel. På de bedste VPN-tjenester er der dog ingen mærkbar forskel, og det er med til at skille fårene fra bukkene.
NordVPN har som nævnt over 5.000 servere i 59 lande. Dette er faktisk en af de udbydere, der har de fleste servere på markedet. Når det er sagt, kan en tjeneste have nok så mange servere, uden at det nødvendigvis er en kæmpe gevinst – det handler nemlig ikke blot om antal, men i højere grad om performance.
ProtonVPN har lidt over 1.000 servere i 51 forskellige lande. Selvom dette kan lyde som få i forhold til NordVPN, kan det være svært at lave en direkte sammenligning. NordVPN har et usædvanligt stort antal servere sammenlignet med alle andre tjenester. 1.000 servere lyder derfor ikke af meget, men det er bestemt ikke for lidt i forhold til at være en udmærket VPN-tjeneste. ProtonVPN er placeret i midterfeltet med hensyn til serverantal.
NordVPN har ekstremt hurtige servere, og her må vi give tjenesten topkarakter. Du vil ikke engang lægge mærke til, at du bruger en VPN, uanset om du streamer video, downloader filer eller gamer. På stort set alle servere i vores test var hastigheden lige så høj som uden en VPN-tjeneste. Det skal nævnes, at på nogle servere kan det tage 10-15 sekunder at oprette forbindelse, selvom dette dog ikke er en afgørende faktor.
Fordelen ved mange servere er, at der er større sandsynlighed for, at du finder en server med høj hastighed da der er flere til at trække læsset, så at sige. Med ProtonVPN behøver du heldigvis heller ikke bekymre dig over dette, og sammenlignet med de allerbedste aktører, er tjenesten på niveau. Du kan streame op til 4K og spille uden problemer.
NordVPN har med deres høje antal af servere (5 gange så mange som ProtonVPN) en fantastisk forudsætning for at kunne levere en stabil og høj hastighed – ikke bare nogle gange, men hele tiden. Og lige netop dette, gør dem til et bedre sats hvis valget udelukkende handler om hastighed.
NordVPN vs. ProtonVPN sikkerhed
For dig der vægter sikkerhed og privatliv højt i forhold til at vælge en VPN, kan du føle dig tryg med både NordVPN og ProtonVPN. Når du skal beslutte dig for hvilken tjeneste du skal vælge, er der et par sikkerhedsfunktioner som en hvilken som helst leverandør bør kunne tilbyde. Vi kan fortælle dig at disse to begge lever op til dem alle.
Det første, du bør være opmærksom på, er, om udbyderen er uden for EU’s og USA’s jurisdiktioner med hensyn til logning af oplysninger. NordVPN har base i Panama, hvilket betyder, at de ikke behøver at gemme nogen af oplysningerne om deres brugere. Desuden anvender de en AES-256 kryptering. 256 betyder, at for at finde den rette nøgle, du bliver nødt til at teste 2^256 forskellige kombinationer. Med andre ord er der ingen teknologi, der kan gøre dette uden at bruge milliarder af år.
NordVPN har også en dobbelt VPN. Det betyder, at du har en ekstra beskyttelse ud over krypteringen. Endnu en funktion der følger med, er en kill switch. Det betyder, at hvis forbindelsen til den server du bruger, bliver afbrudt, vil du ikke blive midlertidigt eksponeret.
Alt i alt har NordVPN en sikkerhed, der er på niveau med den, som anvendes af det amerikanske militær, så du kan altså være sikker, når du bruger tjenesten.
ProtonVPN har lignende funktioner. For det første er tjenesten baseret i Schweiz. Dette giver dem mulighed for at have en politik om ingen logning af brugernes trafik, hvilket er et stort plus. Faktisk er det sådan, at nogle af de VPN-tjenester, der ikke har lignende politikker, ofte sælger dine oplysninger til tredjepart, hvilket er noget, du for alt i verden vil undgå. ProtonVPN anvender den samme kryptering som NordVPN, dvs. AES-256 kryptering. Derudover tilbyder de også kill-switch funktion.
Begge udbydere har helgarderet sig i forhold til online sikkerhed, og vurderingsmæssigt ligger de på niveau med hinanden. Der er altså ikke en der er bedre end den anden.
NordVPN vs. ProtonVPN pris
Normen for VPN-udbydere er blevet at tilbyde pakker med forskellige priser. Abonnementerne varierer efter hvor stort et behov du har (hvis du f.eks. er en familie fremfor enkeltperson) samt hvor lang tid du er villig til at binde dig. Du kan ofte få en markant bedre pris, ved at binde dig længere tid af gangen.
ProtonVPN’s første abonnement er helt gratis, og det er lidt af en sjældenhed i VPN-verdenen. Alt der er gratis kommer naturligvis med en pris, og i dette tilfælde er det begrænsninger. Du kan kun bruge én enhed ad gangen, og du har kun adgang til 3 servere af medium hastighed. Men det er en glimrende mulighed, hvis du ønsker at afprøve softwaren.
Du kan også vælge pakken “basic”. Den koster 4 euro om måneden og giver dig flere funktioner. Her får du adgang til alle tjenestens servere, og du kan bruge den to enheder samtidig. Hastigheden er også høj, og du får P2P/BitTorrent understøttelse.
Den næste pakke kaldes “plus”, og det er deres mest populære abonnement. Udover det du får med “basic”-pakken, kan du bruge op til 5 enheder samtidig. Du får også den højeste hastighed de tilbyder. Derudover kan du også se blokeret indhold, hvilket du ellers ikke ville være i stand til uden en VPN. Denne pakke koster 8 euro om måneden.
Den sidste mulighed, du har, er “visionary”. Med denne pakke får du alle de samme funktioner som med “plus”, men op til 10 enheder ad gangen. Ud over dette, får du også en “ProtonMail Visionary Account”. Dette er et sikkert e-mail-system, som millioner af mennesker bruger til at sikre e-mail. Denne aftale koster 24 euro om måneden.
NordVPN har valgt at følge en mere almindelig prissætning for deres tjeneste. Priserne afhænger af, hvor længe du vil tegne et abonnement. Der er ingen forskel på pakkerne, udover varigheden.
Hvis du ønsker NordVPN i en måned, koster det $ 11,95. Du kan også vælge et 6 måneders abonnement til $ 9 om måneden. Det bedste tilbud er også den længste, hvor du vælger 12 måneder for kun $ 4,08 om måneden svarende til ca. 25 kr. NordVPN tilbyder også en 30-dages pengene tilbage garanti, hvis du – mod forventning – skulle være utilfreds med tjenesten.
Man kan argumentere for, at disse to VPN-tjenester ikke kan sammenlignes direkte på pris, da ProtonVPN tilbyder forskellige funktionaliteter med de forskellige abonnementer, hvor NordVPN holder sig til varighed.
Med det sagt er der en ganske mærkbar forskel, hvis du vælger NordVPN’s længste abonnement. Lidt over $ 3 om måneden for sådan en god VPN-tjeneste er næsten uhørt. Hvis du vælger ProtonVPN, anbefaler vi, at du vælger plus-abonnement, da du mister adgang til nøglefunktioner med de billigere muligheder.
NordVPN vs. ProtonVPN brugervenlighed på forskellige enheder
NordVPN er kendt for sin verdenskortfunktion. Denne giver dig mulighed for nemt at vælge servere ved at klikke på det land, du vil oprette forbindelse til. Det er noget, vi synes rigtigt godt om, da det er meget nemmere end at scrolle gennem en lang liste af snesevis af forskellige lande. Når du vælger et land, vælger NordVPN også automatisk den bedste server. Selvfølgelig kan du også selv søge efter lande, hvis du foretrækker det.
Selve softwaren er meget nem at bruge. Den er designet til at være let at forstå, selv for dem med lavere teknisk intuition. Du kan nemt ændre indstillinger og kontakte kundeservice. De har også en udvidelse til browsere, der gør det endnu nemmere. Bemærk, at du mister en række vigtige funktioner, hvis du kun vælger udvidelsen, men det er en nem måde at f.eks. bruge amerikansk Netflix på.
Du kan også downloade apps til både iPhone og Android. Disse kan nemt downloades i enten App Store eller Google Play. Appen er meget lig computer softwaren, og den er meget nem at bruge. Du har også her adgang til verdenskortfunktionen.
ProtonVPN har ligeledes ganske god brugervenlighed. Selve softwaren er noget mere kompliceret end NordVPN’s, men det vil ikke være et problem for en gennemsnitlig bruger. Du har også et kort, der giver dig mulighed for nemt at oprette forbindelse til en ønsket server. Du får også et godt overblik over, hvilke servere der er de bedste, og du kan markere disse, hvis du vil bruge dem senere.
ProtonVPN’s app kan også downloades i både App Store og Google Play. Appen er også meget nem at bruge. Husk, at det er lige så vigtigt at bruge VPN på mobil som på pc. Du er oftere på offentlige netværk med din telefon, og på offentlige netværk er det nemmere for hackere at få adgang til dine oplysninger.
Samlet set mener vi, at begge tjenester har brugervenlige applikationer til både stationære og mobiler. NordVPN vinder dog. Selve softwaren er så nem at bruge, at du ikke engang behøver at kigge efter funktionerne. Dette betyder på den anden side ikke, at ProtonVPN ikke har god anvendelighed, men de når ikke helt op på NordVPN’s niveau.
Konklusion
Der er normalt meget lidt, der adskiller de store VPN-tjenester, når man sammenligner dem. Det er også tilfældet her. Begge udbydere tilbyder fremragende tjenester, der er mere end gode nok til en almindelig bruger. Ikke desto mindre mener vi, at NordVPN er den bedste udbyder. Du kan få tjenesten for så lidt som $ 4 om måneden. Dette er en meget skarp pris i forhold til konkurrenterne. De har også flere servere og mere ensartede høje hastigheder.