Sådan bruger du VPN med Firefox
Sidst opdateret: 10/12/2021
VPN, privat, virtuelt netværk, er et meget populært værktøj for alle, der ønsker at beholde deres privatliv online. Ud over stærkere beskyttelse af privatlivets fred vil en VPN også give dig adgang til geoblokeret indhold. Det er f.eks. tv-udsendelser, der kun er tilgængelige i samme land som tv-selskabet bag udsendelsen. En VPN krypterer forbindelsen mellem internettet og din computerenhed. Derfor vil din IP-adresse ikke være synlig for andre. Det er ikke svært at oprette en VPN, selvom du bruger Firefox-browseren.
Sådan opsættes en VPN på Firefox
Det er nemt at tilføje en VPN til din Firefox-browser. Det første, du skal gøre, er at vælge en VPN, der har en udvidelse til Firefox. Så behøver du ikke at gøre andet end at klikke, at du ønsker at tilføje Firefox, og bekræfte dette valg. Det betaler sig at lade VPN-udvidelsen køre i et privat vindue. Nu vil du se, at ikonet for din VPN-udbyder er placeret i øverste højre hjørne af browseren, og alt, hvad du skal gøre, er at logge ind.
Nogle gange opstår der nogle udfordringer, og der er flere brugere af Firefox, der har oplevet problemer med at køre browseren, når VPN’en er aktiveret. De mest almindelige VPN-problemer i Firefox kan ofte løses på en eller flere af følgende måder:
- tjek forbindelsesindstillinger
- opdater din browser og VPN
- tjek antivirus og firewall
- skift VPN-servere
- fjern Adware
- genstart din pc
- genstart routeren
- brug LAN-kabelforbindelse
- tjek netværksdriverne
- kør fejlfinding på Windows
Forskellige VPN-udbydere
Der er flere VPN-udbydere til Firefox, og her er en præsentation af tre af dem.
NordVPN
NordVPN er en af de største og mest kendte virksomheder, der tilbyder VPN-tjenester. De har flere end 5.000 servere i 59 lande og fungerer med bl.a. Netflix. NordVPN’s hovedkvarter ligger i Panama, så de undgår alle restriktioner fra blandt andet EU og USA. Det er det høje antal servere, der bidrager til den gode kvalitet. NordVPN’s forbindelser er sikre og stabile takket være AES 256-bit kryptering. De gør også brug af en funktion kaldet kill switch. Det betyder blot, at din forbindelse bliver afbrudt i det øjeblik tjenester afbrydes.
Dette er gode nyheder for dig, da det sikrer, at din IP-adresse aldrig bliver synlig, hvis forbindelsen ved en fejl bliver afbrudt. NordVPN tilbyder også dobbelt VPN, og er dermed en af de sikreste tjenester i branchen. Mange kunder sætter også pris på, at de ikke har logger data.
Det er nemt at bruge NordVPN’s tjenester, og de har en letforståelig menu. Derudover får du som ny kunde en 30-dages pengene tilbage garanti. Gæsterne kan også nyde en døgnservice døgnet rundt.
Besøg NordVPNExpressVPN
ExpressVPN er også en meget populær virksomhed, når det kommer til VPN-tjenester. De har vundet flere tests og generelt har ry for at give stor værdi for pengene. Denne VPN-tjeneste fungerer med alle streamingtjenester og har over 3.000 servere i 94 lande.
Ligesom andre seriøse virksomheder gør ExpressVPN også brug af AES-256 kryptering, og de logger ikke persondata. Serverne er hurtige, og dem på dansk grund får gode anmeldelser. Der er også kill switches og en række andre foranstaltninger for at sikre, at sikkerheden er helt i top.
Menuen, som også er tilgængelig på dansk, er nem at bruge og fortæller dig klart, hvordan du opretter forbindelse til den server, du har valgt. ExpressVPN tilbyder også platforme og apps til alle typer enheder, såsom pc og iPhone, og har sine egne udvidelser til populære browsere, såsom Chrome og Firefox.
ExpressVPN ligger på De Britiske Jomfruøer, som er et sted, der sikrer, at de ikke falder ind under bestemmelserne i den såkaldte Five Eyes-alliance. For dig betyder det, at ExpressVPN ikke kommer i en situation, hvor de bliver tvunget til at udlevere oplysninger om din færden online.
Besøg ExpressVPNSurfshark
Surfshark er en relativt ny tjenesteudbyder, som er blevet meget populær. Denne VPN-tjeneste fungerer godt med blandt andet Netflix og Amazon Prime. Faktisk er det evnen til at komme forbi Netflix’ geoblokeringer, der har gjort virksomheden så populær. Virksomheden har mere end 500 servere i mere end 50 lande, herunder Danmark. Serverne gør det også godt i test og har vist, at de er både stabile og hurtige. Virksomhedens brugermenu er meget enkel, og Surfshark har sørget for, at du ikke behøver at klikke på mange knapper, før du kommer i gang.
Denne VPN-udbyder har applikationer til både Android og iPad og udvidelser til populære browsere, såsom Firefox og Chrome. Sikkerheden er også høj, og SurfShark garanterer også, at de ikke logger dine aktiviteter. Surfshark ligger på De Britiske Jomfruøer, og dette sikrer, at de ikke falder ind under en jurisdiktion, der kræver logning.
Surfshark tilbyder dig en 30-dages prøveperiode med en garanti for, at du får dine penge tilbage, hvis du ikke er tilfreds. Dermed følger virksomheden samme linje som de andre førende virksomheder.
Besøg SurfSharkFirefox’ egen VPN
Mozilla VPN er navnet på Firefox’ egen VPN. Den blev oprindeligt lanceret i 2019, og derefter under navnet Firefox Private Network. Browseren blev navngivet Firefox Browser. I 2020 blev det private netværk omdøbt til Mozilla VPN.
Tjenesten er ikke tilgængelig for alle. Det blev lanceret i USA, Canada, Storbritannien, Singapore, Malaysia og New Zealand. I 2021 udvidede de til Frankrig og Tyskland.
Da tjenesten blev revideret i 2020, blev der opdaget flere problemer, men disse blev rettet i 2021. Det betyder, at Mozilla VPN er seriøs, når det kommer til at levere en tjeneste, som skal konkurrere med de allerbedste i branchen.
Sådan fungerer VPN
Kort sagt fungerer en VPN således, at der etableres en sikker forbindelse mellem tin enhed og den VPN-server, du har valgt. Al trafik sendes gennem denne forbindelse, som kaldes en sikker tunnel. Alle oplysninger i denne tunnel er krypteret, uanset om de sendes fra eller til din enhed. Det vil således ikke være muligt at spore din IP-adresse. Hvis nogen forsøger, kommer de ikke længere end til VPN-serveren.
De fleste VPN-tjenester har servere fordelt over hele verden, så lokale websteder tror, du er i det samme land som den server, du har valgt. Det er dette, der giver dig mulighed for at omgå geoblokeringer. Det vil sige, at du kan få adgang til Netflix’ indhold i et andet land og dermed være i stand til at se film og serier, der ikke er tilgængelige i Danmark.
Selvfølgelig er der mange andre grunde til at bruge en VPN end at kunne se et større udvalg af film og serier.
- En VPN skjuler din IP-adresse, så du kan surfe anonymt på nettet.
- VPN’er giver øget ro i sindet online.
- Du undgår geoblokeringer med en VPN.
- Du kan se ellers blokerede websteder.
- En VPN giver dig mulighed for at undgå overvågning.
Mange arbejdsgivere vil have dig til at bruge en VPN, når du er på forretningsrejse. Det kan medføre problemer, hvis du tilslutter din laptop fra arbejde eller private laptop til et offentligt netværk. Du giver blandt andet hackere nem mulighed for at hacke din pc. At bruge en VPN er en af de foranstaltninger, der hjælper dig med at bruge internettet mere sikkert.
Lidt om Firefox-browseren
Firefox er faktisk den tredje mest udbredte browser i verden. Den blev skabt af Dave Hyatt, Joe Hewitt og Blake Ross, og blev lanceret i 2002. Året efter blev navnet registreret som et særskilt varemærke.
Firefox blev skabt baseret på et ønske om en hurtig browser, som ville fungere godt med Microsoft Windows. Browserens popularitet skyldes til dels det faktum, at den har en open source-licens, og det betyder, at programmets kildekode er tilgængelig for alle interesserede. Derudover kan brugeren tilpasse den ved at ændre browserens indstillinger og udseende og downloade de ønskede funktioner.
Five Eyes-alliancen
Denne alliance, der består af USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand, tog sin ydmyge begyndelse i form af hemmelige møder om codebreaking under Anden Verdenskrig. Derefter var det overvågning af kommunikation i det tidligere Sovjetunionen, og i vor tid handler det om at overvåge aktiviteter på internettet. Five Eyes-alliancen har også fået følgeskab af Nine Eyes-alliancen, som består af de oprindelige fem plus Danmark, Frankrig, Holland og Norge. Fourteen Eyes-alliancen er endnu en udvidelse, hvor Tyskland, Belgien, Italien, Sverige og Spanien også slutter sig til.
For at opretholde sin garanti om ingen logning etablerer VPN-udbydere sig i lande, der ikke falder ind under jurisdiktionerne i lande, der er med i disse alliancer.
Sammenfatning
VPN’er kan bruges på alle browsere, herunder Firefox. Det første, man skal gøre, er at oprette en konto hos en VPN-udbyder, og helst en, der har en udvidelse til Firefox. Tilføj derefter VPN’en til din browser. De fleste udbydere har enkle procedurer for, hvordan man gør dette.
Firefox har også fået sin egen VPN-tjeneste. Den hedder Mozilla VPN og blev lanceret i 2019. Tjenesten eksisterer i øjeblikket kun i nogle få lande, men det ser ud til, at planerne om udvidelser til flere lande er klar.
En VPN er en fremragende løsning for alle, der ønsker at surfe sikkert på nettet eller få muligheden for at se programmer, de ellers ikke har adgang til.