Hvorfor bruge en VPN-forbindelse?

Sidst opdateret: 10/01/2022

Der er mange grunde til at bruge en VPN

Virtuelle private netværk (VPN) er billige, lette at bruge, og en vital del af dit PC- og smartphone-setup. Sammen med en firewall og software mod virus og malware, bør du have en VPN-forbindelse for at holde dine fodspor online helt anonyme.

Det ovenstående dækker kun hvorfor du burde anvende en VPN-forbindelse. Hvis du leder efter en VPN-service som opfylder visse kriterier og parametre, som er essentielle for at holde din onlineaktivitet anonym, anbefaler vi disse forskellige VPN-tjenester.

Hvad er en VPN-forbindelse?

Har du nogensinde undret dig over hvor privat din onlineaktivitet er? Eller været bekymret for såkaldt reklame-tracking? Måske forsøger du at få adgang til hjemmesider som er blokeret af din internetudbyder, eller din regering? Eller måske vil du bare gerne se film på Netflix, som ikke er tilgængelige i din region.

Brugen af en har mange fordele, med hvad er en VPN, helt præcist?

Forskellige typer af VPN-tjenester er tilgængelige på markedet for VPN-forbindelser. Det er muligt at sætte en VPN-forbindelse op derhjemme mellem to enheder; din arbejdsgiver tilbyder muligvis en VPN til arbejde hjemmefra. Men hvis du vil forstærke sikkerheden omkring dit privatliv, slippe for censur og se lige hvad du har lyst til på Netflix, så bliver du nødt til at abonnere på en VPN-tjeneste.

En VPN-service tilbyder en krypteret forbindelse mellem din computer, og en server lokaliseret potentielt op til hundredvis af forskellige steder. Dette gør det muligt for dig at omgå flere forskellige lokationsbaserede restriktioner gældende for online-aktivitet.

I mellemtiden bliver din aktivitet af krypteringen også beskyttet mod kommerciel overvågning med reklame-trackers. Når den anvendes over et offentligt trådløst netværk kan en VPN-forbindelse endda beskytte din data mod internetpirater. Og fordi din aktivitet er anonymiseret kan hjemmesiderne typisk ikke spore dine besøg (på nær hvis du logger ind på en konto).

Her finder du forskellige grunde til hvorfor du bør benytte en VPN-forbindelse.

1. Surf internettet sikkert på offentligt Wi-Fi

VPN kan være smart i Kina

Du er ude at shoppe, og stopper for at købe en kaffe et sted, eller du har ligge checket ind på et hotel. Du opdager at der er gratis Wi-Fi. Den mest normale reaktion er at gå online så hurtigt, som muligt, og begynde at surfe på nettet, ajourføre sig på sociale netværk, tjekke e-mail… du ved hvad vi mener.

VPN kan være smart i Kina

Problemet er at dette er ekstremt risikofyldt uden en VPN-forbindelse. Først og fremmest, din aktivitet er ikke krypteret, og ikke krypterede radiobølger kan opfanges af hvem som helst. Ydermere, malware fra en bærbar i caféen vil kunne finde vej til din enhed via routeren. Den gratis Wi-Fi, som de tilbyder, kan også være en fælde – en falsk internetforbindelse brugt som en facade for et phishing scam.

Husk også at lovlige, gratis Wi-Fi-netværk kræver persondata fra dig når du du logger ind. Denne data kan bruges til at spore dig, og er langt fra privat.

Med en VPN-tjeneste installeret, overkommer du alle disse tre problemer. Kort og godt, en VPN-forbindelse på din bærbare, tablet eller smartphone giver dig mulighed for at bruge offentlige Wi-Fi-netværk sikkert og privat.

2. Bekæmp regeringscensur

Regeringer har magten til at stoppe dig fra at få adgang til hjemmesider, som du måske har behov for at bruge. Måske lever du i en undertrykkende stat, hvor specifikke materialer eller services er utilgængelige for dig og dine landsmænd.

Måske har du behov for at kommunikere med verden udenfor, som f.eks. en besked fra rebel.

En VPN-forbindelse kan bruges til at få adgang til de materialer og services du har behov for at bruge uden landets offentlige sikkerhedsinstancer bliver opmærksomme på det. Dataen er krypteret, hvilket betyder at hver eneste online aktivitet er privat.

Hvis du opholder dig et i oppressivt regime, bør du tage et kig på Streisand, et værktøj der kan bruges til at oprette en VPN-forbindelse – inkl. instruktioner – hvilket tillader dine venner og familie adgang til de lag af internettet, som din regering har valgt at censurere.

3. Se geoblokerede TV-kanaler

Hvor i verden er du? Vil du se noget på BBC iPlayer i Frankrig? Måske er du i Storbritannien og vil se hollandsk TV? Eller muligvis i USA og vil se den japanske version af Amazon Prime? Eller i Grækenland og vil se skandinaviske TV-kanaler, som NRK, DR TV or SVT?

Uanset hvad, afholder lokationsbaserede restriktioner dig fra at gøre dette. Selvom du kan installere et browserbaseret proxyværktøj til at snyde TV-servicen til at tro du er i et andet land, kan dette ofte resultere i langsom dataudveksling.

I stedet for kan du benytte en VPN-forbindelse og specificere en lokal server. De fleste VPN-tjenester har typisk dusinvis, hvis ikke hundredvis af servere, som du sikkert kan forbinde dig til og køre din data igennem. Disse servere er baseret rundt omkring i verden, så en computer i New York kan forbinde til en server i Danmark og se den seneste episode af “Broen” på DR samme aften som den bliver offentliggjort.

4. Krypter alting automatisk

Det lyder måske som noget fra en film eller et TV-program om cyberkriminalitet, men en VPN-tjeneste på din PC eller mobil kan faktisk kryptere dataen du udveksler med fjernstyrede hjemmesider og servere.

Faktisk, hvilken som helst online aktivitet du laver med en VPN-tjeneste kørende og forbundet til en server vil blive krypteret.

I praksis, en sikker, privat tunnel er lavet, som du kan sende data igennem. Det er sådan offentlige Wi-Fi-netværk kan laves sikre og hvordan data og internetsurfing kan blive holdt skjult for de offentlige censurinstansers øjne.

Hver VPN-tjeneste tilbyder en kundeappplikation. Gennem denne kan du vælge serveren du ønsker at bruge og forbinde til den. Al internetaktivitet er ledt igennem VPN-forbindelsen, hvilket sikrer dit privatliv og din sikkerhed. Selvom din data bliver opfanget, er det meningsløs data for hackeren.

For at tilføje et lag af sikkerhed kunne du også overveje at bruge en VPN kill switch.

5. Spar penge ved shopping online

Selvom det virker mærkeligt, så viser nogle online butikker forskellige priser for det samme produkt, baseret på hvilket land du browser fra. Dette kan være alt fra håndtaske, sko, ny bil, eller endda hotelværelser.

Det er uden tvivl uacceptabelt at skulle leve med dette som forbruger. Løsningen derfor, er at bruge god tid på at lede efter priser og metodisk skifte mellem VPN-servere ved hvert forsøg indtil den laveste pris er fundet.

Det tager måske en smule længere, men hvis vi taler om at spare hundredvis af kroner (hvis ikke mere), så er det helt sikkert det hele værd.

6. Spar penge på flyrejser med en VPN

Få billige flyrejser med VPN

Det er ikke kun hotelværelser i andre byer du kan spare penge på med en VPN-tjeneste. Flyrejser kan også være billigere, hvis de bliver købt fra et andet land. Selvom afrejse og destination forbliver den samme, kan landet du ser på billetten fra blive ændret ved brug af en VPN-forbindelse.

Få billige flyrejser med VPN

I et eksempel, prisen for den samme flybillet var billigere via en svensk IP-adresse end via en britisk IP-adresse.

Med tanke på prisen for flyrejser, så er nogle få minutter på udkig efter betydelige besparelser hele tiden værd. Se vores syn på hvordan du sparer penge på flyrejser med en VPN-forbindelse for flere detaljer.

7. Forbedre din online gaming hastighed

Uanset om du er ved at udforske en vild fantasiverden i et MMORPG, bekæmpe nazier i den seneste online FPS, eller om du venter på at din modstander tager sit næste træk i Civilization online, er der en meget stor chance for at din internetudbyder bremser din online gaming data.

Det er ikke fair og er for det meste gjort for at tilbyde den samme service til alle brugere. Men hvordan kan du komme omkring dette? En VPN kan bruges til at forklæde det faktum at du spiller online spil.

Men dette tips kommer med en advarsel. Du er nødt til at være 100 procent sikker på at VPN-serveren du bruger, er i nærheden og kan håndtere strømmen af data (de fleste VPN-tjenester viser hvor travl din valgte server er til enhver tid). Ellers vil du kunne støde på fart- og bredbåndsproblemer, hvilket vil gøre hele ideen lidt meningsløs.

8. Foretage sensitiv research uden overvågning

Mange typer af research can regnes for at være at typen “sensitive”. I forlængelse af tidligere pointer, hvis du har en undertrykkende stat og ønsker at foretage research omkring deres aktivitet, kan du blive mål for uønsket opmærksomhed. Ligesom hvis du ønsker at finde censureret materiale eller film.

På den anden side, hvis du har en forretning, og ønsker at undersøge kvaliteten af dine konkurrenters arbejde, kan det være fornuftigt at holde din aktivitet privat for at forhindre dem i at opfange det.

Med en VPN-tjeneste installeret og aktiveret kan du beskytte dig selv imod at blive observeret. Det er dog det værd at vælge en server i en afsides, sikker lokation. Hvis du er bekymret over hvilken information en VPN lagrer, vores vores kig på VPN-logging burde give dig svar.

9. Brug en VPN til torrenting

Mens BitTorrent peer-to-peer brug er blevet identificeret som den ledende grund til piratkopiering af software og tyveri af copyright, er sandheden at metoden også bruges vidt omkring af legitime tjenester, som ikke kan blive bandlyst.

Online spil bruger P2P-netværk til at downloade opdateringer; det samme gør Windows 10. Men uanset om du bruger torrenting på lovlig vis eller ikke burde du kunne gøre det privat og sikkert. Værktøjer som PeerGuardian er lavet for at holde dine “torrent shares” sikre, men kan også have den effekt at sænke hastigheden.

Med en VPN-forbindelse oprettet, kan du holde dine torrent private. Forskellige VPN-tjenester har deres egne regler med hensyn til BitTorrent, og du vil måske opleve at en service rettet specifikt mod brug af BitTorrent er mere passende for dig end en generel VPN.

Dog vil dette ikke beskytte dig mod torrents, som bærer på orme eller andre former for malware. For at beskytte dig selv her skal du være sikker på at du bruger et antivirusprogram af høj kvalitet.

10. Udvid dit udvalg på Netflix

VPN fungerer på mobil og tablet

Netflix er en ekstremt populær streaming-tjeneste, hvor du kan se mange forskellige TV-programmer og film. Problemet med Netflix er at de skal betale en stor del penge for at vise forskellige film og TV-kanaler i hvert land. På grund af dette er udvalget på Netflix forskelligt i hvert land.

VPN fungerer på mobil og tablet

Netflix prioriterer selvfølgelig de største geo-lokationer. På grund af dette er indholdet for dem i USA meget bedre end f.eks. for dem i Danmark. Mennesker som lever i de mindre lande synes selvfølgelig at dette er unfair, da de betaler det samme i måneden, som alle andre. Heldigvis for os i de mindre lande er en VPN-tjeneste meget hjælpsom. Du kan enkelt forbinde dig til en VPN-server i USA. Netflix tror så at du er i USA, og du vil derfor få adgang til det amerikanske Netflix-udvalg.

Vær dog opmærksom på at Netflix aktivt bekæmper VPN-brugere og deres forbindelser. På grund af dette bandlyser Netflix konstant forskellige VPN-servere. Kun meget få, og meget gode, VPN-tjenester formår at snyde Netflix på daglig basis. VPN-tjenesterne på vores side, som ExpressVPN, NordVPN og CyberGhost klarer næsten altid at snyde Netflix.

11. Brug private og sikker voice-chat

Vil du ikke at dine online samtaler bliver overhørt? Mens nogle chat-applikationer har indbygget kryptering såsom WhatsApp og voice-over-IP (VOIP), kommer applikationer generelt ikke med denne egenskab.

En VPN-forbindelse kan hjælpe dig med dette. Hvis du bruger Skype eller Google Hangouts-chat, kan det være en fordel at aktivere din VPN-tjeneste, hvilket vil sikre at hvilken som helst online konversations bliver holdt mellem dig og de andre deltagere. I forbindelse med den ovenstående paragraf om censur, vil dette vise sig at være specielt værdifuld, hvis du lever i et land med en undertrykkende regering.

Bid også mærke i at restriktioner på hastigheden af din VPN-tjeneste kan resulteret i at Skype dropper samtaler, som programmer regner for værende af “lav” kvalitet. Dette er sket for os, så på nær hvis du taler på Skype om noget som kan regnes for værende meget sensitivt, er det sikkert bedst at holde dig forbundet til din VPN-forbindelse når du foretager Skype-samtaler.

12. Fuldstændig privat samarbejde

Ofte brugt til samarbejde, cloud-drev og værktøjer til gruppechat, kan være mål for hackere, copyright-tyve og endda agenturer, som engagere sig i industrispionage. Det er derfor en lettelse at en VPN-forbindelse kan bruges til at kryptere din datakommunikation og beskytte dig mod disse risici.

Dog i forbindelse med samarbejde, er det vigtigt at sikre sig at de andre medlemmer af din arbejdsgruppe også bruger en VPN!

Dette inkluderer også forbindelsen til din mailindbakke. (krypterede mailtjenester er også tilgængelig, samt sociale netværk, ja endda dine cloud-drives)

Har du behov for en VPN?

Vi er meget tilfredse med ExpressVPN

Hvis du bare er en smule bekymret om hvordan du kan blive tracked online, eller vil se på TV fra udlandet burde du seriøst overveje at anskaffe en VPN-tjeneste.

Vi er meget tilfredse med ExpressVPN

En VPN-forbindelse går længere end bare at beskytte dig når du gamer online eller streamer videoer. Den hjælper med din torrenting og overgår enhver form for censure. Kort og godt, alt du foretager dig online kan blive gjort privat takket være en VPN-tjeneste.

Når du leder efter en VPN, vær sikker på at du bruger en du kan stole på. For eksempel kan du læse denne artikel om, hvorfor du burde undgå gratis VPN-tjenester.

Hvilke er de bedste VPN-tjenester?

Der er ekstremt mange VPN-tjenester derude, så det er svært at sige hvilke VPN-tjenester der er de bedste. Vi estimerer at der er over 150 forskellige VPN-firmaer rundt omkring i verden, måske endda mere. Du kan få både gratis og betalte VPN-tjenester.

Vi anbefaler ikke gratis VPN-tjenester fordi de ofte er af dårlig kvalitet, langsom hastighed og også holder oversigt over din aktivitet for at sælge informationen til reklamebureauer. De betale VPN-tjenesgter er også meget billige og giver dig typisk en 30-dages pengene tilbage-garanti.

Hvis du vælger en betalt VPN-tjeneste anbefaler vi at du bruger for eksempel ExpressVPN, NordVPN eller CyberGhost. Disse er ekstremt robuste VPN-leverandører som leverer den bedste sikkerhed, hastighed, service og kundeservice. Du kan se en liste med de bedste VPN-tjenester her.

Om annoncering på webstedet

Indholdsfortegnelseexpand_more

  Bedste VPN-tjenester

  Bedste VPN i vores test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andenplads

  Prøv NordVPN
  Om annoncering på webstedetinfo