Sikker browser i 2024

Sidst opdateret: 05/01/2024

Nogle browsere er sikrere end andre

Internetsikkerhed og beskyttelsen af dit eget privatliv online har aldrig været vigtigere. Flere af de populære browsere kan være nok så glimrende i brug, men komme til kort, når det gælder beskyttelse af privatliv og IT sikkerhed. I denne artikel vil gennemgå browsere, der måske ikke alle er lige kendte, men som giver dig den bedste beskyttelse.

Firefox

Firefox er en browser der er kendt af de fleste, der har brugt internettet siden midten af 2000’erne, men mange post-millennials har måske ikke stiftet bekendtskab med browseren endnu. Firefox har et sikkerhedsniveau på lige fod med Chrome – især efter introduktionen af deres nye Quantum motor.

Nonprofitorganisationen Mozilla grundlagde Firefox, og Firefox adskiller sig generelt fra Crome, ved ikke at bruge din søgehistorik til at tjene penge, og sende et hav af brugertilpassede annoncer i din retning. Dette giver dig ikke kun øget sikkerhed, men reducerer også irritationen over at blive forfulgt af annoncører.

Canvas fingerprinting bruges hovedsageligt som et alternativ til cookies, og det identificerer ikke individuelle brugere, men fokuserer snarere på browseren og operativsystemet. Denne fingeraftryksteknik i browseren, som er meget almindeligt benyttet, bliver stærkt hæmmet af Firefox’ beskyttelsessystemer. Dette gør Firefox til et oplagt alternativ til din nuværende browser.

Tor Browser

Browseren Tor er for mange synonym med dark web og det at operere online 100% anonym, men hvor Tor engang kun var for de ekstreme nørder, er det i dag en browser for alle.

En af de vigtigste funktioner i Tor Browser er brugen af HTTPS Everywhere, som faktisk blev skabt af The Tor Project i samarbejde med Electronic Frontier Foundation. Det blev udviklet for at overkomme den begrænsede evne til kryptering over HTTPS, som andre sites tilbød, og dette er også browserens klare varemærke.

Tor tilbyder også at inkorporere Disconnect Search som deres standard søgemaskine, hvilket har modtaget anerkendelser fra mange online sikkerhedseksperter.

Waterfox

Som navnet kan antyde, er der lidt af Firefox i browseren Waterfox. Waterfox er nemlig udviklet på Firefox-kode (Firefox er open source), men brander sig på at være mere fokuseret på bruger-anonymitet end Firefox er.

Lighederne med Firefox inkluderer bl.a., at browseren er kompatibel med alle add-ons, uanset om de er traditionelle Firefox add-ons eller helt nye. Der er mange, der værdsætter enkelhed og foretrækker den lidt ældre version, så længe du ikke har brug for en uddannelse inden for datalogi for at fine ud af, hvordan man surfer på internettet.

Nogle har rost Waterfox for dennes evne til at tage sig af alle Firefox’ sikkerhedshuller, mens andre kritiserer Waterfox for at være langsommere til at udkomme med nye sikkerhedsopdateringer. Waterfox er tilgængelig til Android, Mac, Linux, samt Windows-operativsystemer.

Brave

Browseren Brave adskiller sig helt og aldeles fra de andre fire på vores liste. Hvorfor? Fordi Brave ikke nedstammer fra Firefox. I stedet er Brave udviklet med open-source projektet Chromium som bl.a. drives af Google. Ikke overraskende er Chrome også bygget på Chromium.

At Brave er bygget på Chrome-teknologi gør også at stort set alle brugere af Chrome-browseren vil føle sig mere eller mindre hjemme, fordi opsætningen af de to er meget ens. I 2020 var Chrome den primære browser hos 66% af de amerikanske befolkning i følge statista.com, så der må siges at være et stort potentielt marked af nye brugere for Brave.

Ad-Blocker, script Blocker, og tracking-beskyttelse er alle inkluderet, når du bruger Brave som din browser, hvilket kan være meget nyttigt for dem af os, der virkelig ikke bryder sig om besværet med selv at skulle sætte dette op.

Ligesom Tor Browser har Brave HTTPS Everywhere indbygget i sine tjenester. Et karakteristisk træk ved Brave er, at det giver brugerne lækagebeskyttelse, hvilket kan være meget handy, hvis det skulle ske, at der opstår problemer med din VPN.

Pale Moon

Ligesom de første tre browsere, er Pale Moon en forgrening på Firefox-træet, men Pale Moon er dog markant anderledes, da selve koden ikke er helt afskåret fra Firefox. Pale Moon har et meget simpelt design – man kunne fristes til at kalde det old school, men der er mulighed for tilpasning hos de detaljeorienterede brugere.

Det er korrekt, at Pale Moon ikke understøtter nogle af de nye add-ons, der kommer fra Firefox, men det skal dog nævnes her, at Pale Moon har fremstillet en betydelig mængde add-ons, der er unikke for Pale Moon, for at udbedre denne mangel.

Pale Moon er kompatibel med Windows- og Linux-operativsystemer og vil muligvis udvide denne liste i den nærmeste fremtid. Pale Moon er meget velegnet til dem, der ønsker en minimalistisk tilgang til deres computers samlede set-up, så de ikke belastes med langvarige setup-seancer.

Ingen grund til ikke, at benytte en sikker browser

I 2024 er der ganske enkelt ingen grund til, ikke at benytte en sikker browser. Det er formentlig de færreste der aktivt tager stilling til valg af browser, for når først man har fået sat det hele op, er det jo bøvlet at skifte til en anden. Men sidder du stadig på en browser der ikke har taget stilling til beskyttelsen af dit online privatliv, ja så kan det være du skal tage og genoverveje hvilken en der passer bedre på dig og dine aktiviteter.

Om annoncering på webstedet

Indholdsfortegnelseexpand_more

  Bedste VPN-tjenester

  Bedste VPN i vores test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andenplads

  Prøv NordVPN
  Om annoncering på webstedetinfo