Danmark forbyder brug af Chromebooks i skoler på grund af persondatasproblemer

Sidst opdateret: 01/08/2022

Chromebook-computere vil ikke længere pryde klasseværelserne i danske skoler. Det skyldes Googles brud på reglerne om beskyttelse af personoplysninger. I 2021 gennemførte embedsmænd i Helsingør Kommune en risikovurderingstest for at kontrollere, hvordan Google behandler personoplysninger.

Undersøgelsen afslørede, at de elevoplysninger, der blev indsamlet af Google Workspace (tidligere G-Suite), som er en skybaseret softwareløsning, ikke opfyldte kravene i databeskyttelsesreglerne i EU’s generelle databeskyttelsesforordning (GDPR). Dette meddelte Datatilsynet i en pressemeddelelse den 14. juli.

Datatilsynet har til opgave at beskytte danske statsborgeres og andre fastboendes personoplysninger. Datatilsynet oplyste, at Googles vilkår og betingelser tillod Google at sende personoplysninger til lande uden for EU, selvom oplysningerne opbevares i Googles EU-datacentre. Handlingen er et klart brud på reglerne i GDPR.

Forbuddet rammer i øjeblikket kun Helsingør

Datatilsynet fokuserede deres undersøgelse på Helsingør, selvom Chromebook-computere bruges på skoler over hele landet. Det skyldes primært, at kommunen indberettede et brud på persondatasikkerheden i 2020.

Datatilsynet oplyser, at forbuddet mod brug af Chromebooks træder i kraft med det samme, men Helsingør har indtil 3. august til at slette alle brugerdata. Forbuddet påvirker også brugen af Google Workspace-apps som Google Docs, Kalender, Gmail og Google Drev.

Styrelsen forventer, at forbuddet snart vil omfatte andre kommuner, da elever i disse også bruger Chromebook. 

Google har en anden mening

Forbuddet kommer to år efter, at EU-US Privacy Shield blev fundet ugyldigt. Denne aftale fastlagde, hvordan EU og USA delte data, men aftalen blev anset for ulovlig, efter at en domstol fastslog, at aftalen overtrådte bestemmelserne i GDPR.

Nu, hvor aftalen ikke er gyldig, er brugere af Chromebooks i EU sårbare over for farerne ved de mindre strenge amerikanske regler. Som reaktion på forbuddet udtalte en talsmand for Google, at Google kun behandler elevoplysninger baseret på deres aftale med skolerne.

Talsmanden sagde, at Google aldrig bruger elevoplysninger til annoncer eller kommercielle formål. Endelig oplyste talsmanden, at Google konstant gennemgår sin praksis for at forhindre sikkerhedsbrud og overholde lovgivningen i de lande, Google opererer i.

Bekymringer om persondatabrug i andre lande end Danmark

Interessant nok er Danmark ikke det eneste land, der bekymrer sig om Googles overtrædelse af reglerne i GDPR. Frankrig, Italien og Østrig har alle fastslået, at det var i strid med EU’s databeskyttelsesregler at sende personoplysninger fra Google Analytics til USA til behandling.

Irland undersøger også, hvordan Meta, Facebooks moderselskab, sender oplysninger fra Europa til USA. Hvis undersøgelsen afslører brud på reglerne i GDPR, vil det have stor indflydelse på, hvordan europæerne kan bruge Instagram- og Whatsapp-tjenester.

Google giver sig ikke

Mens disse persondataproblemer fortsætter, er lovgivere i Europa konstant på udkig efter måder at forbedre beskyttelsen af det digitale privatliv og data indsamlet af teknologivirksomheder. Google sidder ikke med hænderne i skødet.

I maj rapporterede TechCrunch, at Google planlægger at indføre ‘suverænitetsckecks’ for sine europæiske brugere, især dem, der bruger Workspace. Softwaren vil give brugerne mulighed for at kontrollere, begrænse og overvåge, hvordan oplysninger- overføres til og fra Den Europæiske Union.

Selvom dette ser ud til at være et skridt i den rigtige retning, har brugerne ikke adgang til kontrollerne før senere på året. I løbet af 2023 planlægger Google også at frigive flere datakontrolværktøjer.

Men spørgsmålet er, om den nye software vil være i overensstemmelse med GDPR, eller om det vil lide samme skæbne som Chromebook. Juryen er stadig ude, og som man siger, vil kun tiden vise, hvad der gælder.

Besøg ExpressVPN
Om annoncering på webstedet

Indholdsfortegnelseexpand_more

    Bedste VPN-tjenester

    Express Icon

    Bedste VPN i vores test

    Prøv ExpressVPN
    NordVPN Icon

    Testens andenplads

    Prøv NordVPN
    Om annoncering på webstedetinfo